Често срещани причини за загуба на данни

Публикувано на: 04.10.2016
Често срещани причини за загуба на данни

Според софтуерните специалисти, повече от една на всеки пет фирми са преживели загуба на данни причинили значителни щети върху техния бизнес. Загуба на потребителската вяра в една компания е само един от страничните ефекти от загубата на данни. Но защо се случва това? Защо толкова много фирми имат проблеми със загубата на данни и как да го предотвратите.

Човешка грешка

Човешка грешка е водеща причина за загуба на данни . Човешката грешка може да бъде толкова проста като случайно изтриване на невъзстановим файл или неволно преместване на данните в директория, която по-късно да бъде изтрита. Управлението на компанията до голяма степен допуска грешка като предоставя на прекалено много служители достъп до данните, или да забравят да отменят пълномощията за достъп на бивши служители и така често няма проследимост какво се е случило с даден документ или база от данни. Това е в голяма степен предотвратимао с подходящ контрол на достъп и процедури.

Не е тествана системата за архивиране

 

Резервна система за защита на Вашите данни е само едно парче от пъзела за превенция срещу загуба на данни. Според съветите на софтуерни специалисти, само 34% от малките и средни фирми всъщност тестват своите файлови архиви редовно, за да се уверят, че данните им са достатъчно защитени и могат да бъдат възстановени при евентуална грешка. И почти 23 процента казват, че не разполагат с план за възстановяване на данните им.

Бекъп -ът изисква редовни тестове и усъвършенстване на най-новите стандарти за архивиране и криптиране, за да бъде полезен и да има смисъл от него. Не е нужно да имате собствен екип, които да отговаря за това. Много фирми и предприятия, са намерили решение -  аутсорсват своето архивиране на данни , своят бекъп, към решение „облак” / „cloudпредоставено от трета страна . Така се правят резервни копия на базата Ви от данни периодично през целия ден.

Недостатъчна хардуерна обезпеченост

 

Според различни статистически компании 32 процента от организации губят данни, докато мигрират между устройства или операционни системи. Въпреки това, хардуерните и оперативните подобрения обикновено са неизбежни и те са част от отговорностите на IT екипа всеки ден. Други причини за хардуерен срив може да произтичат от повредени дискове или цели системи.

Някои компании отделят важните данни на различни сървъри, за да ги пазят от „общуването” помежду им. Това поддържа вируси, зловреден софтуер и други вредители от разпространение от един сървър на друг и унищожаването на всички данни по пътя.

Природни бедствия и щети от наводнения

 

Разливането на кафе и други течности върху устройството ви не е нещо ново или невъзможно. Твърдите дискове понякога може да "поемат" малко течност, но не могат да издържат на природни бедствия като бурята или офис наводнения. Последиците от вредното въздействие на водата и други непредвидими бедствия могат да костват големи загуби за бизнеса Ви.

Хазарта с безопасността на Вашите данни е до голяма степен предотвратим с правилните превенции и архивиране на данните .